Tlouštík Homer

Přeji dobrý den všem Simpsonofilům – a snad už tradičně tu pro vás mám na začátek jednu zajímavost: vzhledem k tomu, že hlavním hrdinou poslední epizody a tedy vedlejším tématem dnešního článku je Homer, pokusil jsem se najít nějakou kuriozitu související právě s ním – a vida, podařilo se. Jak všichni jistě víte (a jak bude ještě níže připomenuto), nejoblíbenějším Homerovým pivem je značka Duff (“Can’t Get Enough of That Wonderful Duff”). Bylo pouze otázkou času, kdy nějaká firma začne pivo s tímto názvem vyrábět – a skutečně až do poloviny roku 1996 vyráběla “The South Australian Brewing Company” pivo, jehož obrázek by se měla povalovat někde tady vpravo. Tehdy je ovšem právníci FOXe zažalovali za porušení autorských práv a donutili je s výrobou přestat.

Podrobně…

Patriarchou OFF je Homer J. Simpson, milující otec, živitel rodiny a bezpečnostní inspektor v sektoru 7G v SNPP. Za svoji usilovnou práci byl v říjnu 1990 oceněn cenou “Toxic Waste Handler of the Month” (Nejlepší pracovník měsíce v oboru zacházení s toxickým odpadem). Homerovou nejoblíbenější knihou je “So, You’ve Decided to Steal Cable” (Takže jste se rozhodli pro nelegální kabelovku) a pokud zrovna nelistuje v tomto bestselleru, nebo nesleduje televizi – což je po jídle jeho pravděpodobě nejoblíbenější činnost vůbec – tráví svůj volný čas u piva Duff ve Vočkově baru (“Moe’s Tavern”). Mezi jeho další oblíbené podniky patří “Greasy Joe’s Bar-B-Q Pit” (Barbeque “U mastného Pepy”), “Gulp ‘N’ Blow” (Polykej a fuň) a “The Frying Dutchman”, (Smažící Holanďan), jehož majitele málem přivedl k bankrotu, během jeho “All You Can Eat Night”. Od té doby visí Homerův obraz ve Smažícím Holanďanovi na zdi s popiskem “Bottomless Pete: Nature’s Cruelest Mistake” (Bezedný Pete: Nejstrašnější omyl matky Přírody). Jak se Marge jednou svěřila rodinnému poradci, Homer také: “… zapomíná na narozeniny, výročí a svátky (církevní i světské), jí s otevřenou pusou, poflakuje se v mizerných barech s vandráky a nuzáky, smrká do ručníků a škrábe se na zadku klíči od auta”.

Homer Simpson je 36 let starý (9F02Lisa the Beauty Queen), ačkoliv jiné zdroje uvádějí i věk 35 a 38 let, a podle všeho se narodil v roce 1956 v Severní Karolíně. Váží 239 liber (opět 9F02), přestože v epizodě 7F18 (Brush with Greatness) přibral až na 260 a v dnešní epizodě se mu podařilo dokonce ztloustnout až na 300 liber, aby mohl pracovat doma. Jeho řidičský průkaz, tak jak jsme ho viděli v epizodě 9F14 (Duffless) říká: “Height: 6′, Eyes: Blue, Sex: M, Hair: None” (Výška: 6′, Oči: Modré, Pohlaví: M, Vlasy: Žádné). V epizodě 9F16 (The Front) Homer na srazu střední školy po dvaceti letech získal (a opět ztratil, když se zjistilo, že ve skutečnosti neodmaturoval) tyto trofeje: “cenu pro absolventa, který nejvíce přibral na váze” (Homer: Objevil jsem jídlo mezi snídaní a dopolední svačinou.), “cenu pro absolventa, který přišel o nejvíce vlasů”, “cenu pro absolventa s nejvyvinutějším zápachem” a “cenu pro absolventa, který sem přijel z nejmenší vzdálenosti”. V epizodě 8F23 (Brother Can You Spare Two Dimes?) Homer získal od Montyho Burnse spolu s šekem na 2.000 US$ cenu “First Annual Montgomery Burns Award for Outstanding Achievement in the Field of Excellence”, (První Každoroční Cena Montgomeryho Burnse za Vynikající Výsledky na Poli Dokonalosti) ve zkratce FAMBAFOAITFOE (neboli PKCMBZVVNPD).

Typický Homerovým poznávacím znakem je jeho hláška “D’oh!”, která bohužel není do češtiny překládána nijak konzistentně, takže v různých epizodách zní jako “Ne”, “Jé”, “Jau” nebo dokonce “Sakra”. Tato replika je jednou z Homerových klasických hlášek a je vlastně takovou jeho poznávací nebo obchodní značkou (“catch-phrase”). Stejně jako Arnie cedí mezi zuby “I’ll be back”, stejně jako Road Runner kvičí “Meep meep” a stejně jako Pingu dělá cokoliv to vlastně dělá, tak Homer říká “D’oh!”. Což ovšem není tak jednoznačné jak se na první pohled zdá a o “spelling” této hlášky se na a.t.s. vedl jeden z mnoha nekonečných threadů. Mezi preferované možnosti patřilo: “Doh”, “Dough” nebo “D’ohh”. Pravda však nakonec vyšla najevo a tak se v duších všech obyvatel a.t.s. rozhostil nebeský klid, který ovšem neměl dlouhého trvání. Podle scénáristky Jennifer Crittendenové je sice tvar “D’oh!” gramaticky (foneticky) správný, ale mezi Simpsonovskými tvůrci se mu říká “Annoyed Grunt”, pravděpodobně proto, že nikdo není schopen tento zvuk vyloudit tak jako Dan Castellaneta. Z toho ovšem plyne, že oficiální název epizody 3G03 tedy “Simpsoncalifragilisticexpiala-D’oh-cious” zní ve skutečnosti “Simpsoncalifragilisticexpiala-Annoyed-Grunt-cious” – inu proč ne… 🙂

Mezi další Homerovy typické “zvuky” o které kvůli dabingu přicházíme patří jeho mručení, jeho výkřiky “Woo hoo” (“Juchů”), když se mu náhodou něco povede (myslím že jediná možnost kdy jsme mohli slyšet originální nepředabovaný zvuk byla v epizodě 2F10 (And Maggie Makes Three), když Homer předváděl spermii, která vnikla do vajíčka) a zejména jeho “Mmmm” hlášky, které obvykle sestávají z výše uvedného zamručení a poté identifikace toho, na co Homer mručí, což je většinou nějaké obzvlášť “chutné” jídlo. Tato hláška, stejně jako ty předešlé, trpí nestálým překladem, takže to co se v originální verzi počítá na desítky konsekventních gagů – jakmile Homer objeví nějaké nové jídlo a přimhouří oči, může si být každý Simpsonofil v anglicky mluvících oblastech být jistý, tím že přijde “Mmmm, thingy…” – se u nás nijak neprojeví, prostě proto, že se “Mmmm” pokaždé překládá jinak. S tím souvisí hlavní Homerova posedlost a tou je jídlo. Homer totiž skutečně sní _všechno_ na co přijde. To vedlo mnohé k tomu aby vytvořili svůj vlastní “Top xxx” seznam nejnechutnějších případně nejbizarnějších věcí, které kdy Homer snědl. Tuto práci mají na jedné straně ulehčenou tím, že Homer snědl řadu skutečně _hodně_ obskurních pochoutek, na druhou stranu je ten samý fakt omezuje v tom, že je velmi těžké z nich vybrat právě ty nejzajímavější. Z mnoha těchto seznamů je asi nejznámější tento, i když si všimněte, že všechny “lahůdky” pocházejí z první až páté sezóny a od té doby Homer jistě zbaštil spoustu mnohem bizarnějších pokrmů (například dnes Maggiinu plastelínu…)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *